Tiivistyksen tarve ja olosuhteet:

Monesti tiivistyksen tarve tulee tilan käyttäjän toimesta esille. Hajuhaitta, vedon tunne, allerginen oireilu, radon tms. aiheuttaa tiivistyksen/kapseloinnin tarpeen. Ennen varsinaista tiivistystä tulisi selvittää olosuhteet ja vaikutusmahdollisuus niihin.

Paine-eromittaus/seuranta, merkkisavukokeet ja lämpökuvaus antavat arvokasta tietoa ympäristöstä ja toimivat puitteet onkin yksi tärkeimmistä asioista tiivistyskorjauksen lopputuloksen onnistumiseen. Kun olosuhteet on saatu kuntoon, alkaa tiivistäminen. Tiivistettävien tilojen rakenteiden rakenne tulee tietää, oikeat materiaali valinnat tiivistykseen ja työnaikainen valvonta tulee toimia. Valvonta suoritetaan silmämääräiseti, lämpökuvauksella ja merkkiainekokein. Monesti vuotokohdat tuntuvat pieniltä ja merkityksettömiltä, mutta kuten pienistä puroista muodostuu joki niin sama pätee myös haitta-aineisiin.

 

Välineet ja menetelmät:

Ennen työn aloittamista tulee olla selvä suunnitelma mitä tiivistyksellä haetaan. Onko tarve pelkästään saada ilmatiivis rakenne, vai vaaditaanko tiloihin kapselointia joka estää haitta-aineiden leviämisen sisäilmaan. Monesti yksikomponenttiset ilmatiivistysmassat saavat aikaan ilmatiiviin pinnan, mutta eivät suojaa esimerkiksi mikrobeilta tai kemiallisilta yhdisteiltä (mm. kreosootti). Tällöin tarvitaan kapselointi; kaksikomponenttiset, tiivistykseen tarkoitetut tuotteet otetaan tässä kohtaa käyttöön ja erotetaan ongelman aihettaja erilleen oleskelutilojen ilmatilasta.

 

Milloin tiivistytyö on ajankohtainen:

Tiivistyksen ammattilaiseen kannattaa ottaa yhteyttä heti ongelman ilmaantuessa. Esimerkiksi tupakan/kannabiksen hajun leviäminen viereisiin asuntoihin on yleinen vaiva kerrostalo asumisessa. Yleensä hajuhaitta on merkki myös vääristä olosuhteista rakennuksesta, joka voidaan saada kuntoon hyvinkin pienellä korjauksella, eikä varsinaista tiivistystä tarvita.

Toisinaan taas julkisten tilojen käytössä tulee vastaan suuremman joukon oireilu sisäilmaongelmaisessa tilassa. Haitta-aineen pois sulkeminen tiloista on osaamista ja tarkkuutta vaativaa työtä johon kannattaa valita asioihin perehtynyt henkilöstö. Kaikkea ei voi rakentaa kerralla uusiksi ja vanhaakin saadaan korjattua, kunhan tiedetään mitä tehdään ja osataan tehdä oikein.